Nazareth en Zippora
Er is maar één berg bij Nazareth die zo steil is dat iemand er in de afgrond kan storten. Dat is de Berg van de Steilte. Deze bevindt zich op een afstand van ruim twee kilometer ten zuidwesten van het oude centrum van Nazareth.
De berg ligt in een park met pijnbomen en kaperplanten. Het park is fraai aangelegd, maar het is jammer dat de gemeente het slecht onderhoudt en het vuilnis op de grond laat liggen. Het hoogste punt, waar de bezoeker er verstandig aan doet niet al te dicht aan de rand van de klif te gaan staan, biedt er een fraai uitzicht op de Vlakte van Jizreël.
Galilea
Nazareth ligt in het midden van Galilea, 24 kilometer ten westen van het Meer van Galilea, op een hoogte van ruim 500 meter. In 1000 voor Chr. woonden hier al mensen. Uit de hellenistische tijd zijn 23 rotsgraven ontdekt. De bewoners leefden van landbouw. De vondsten van olijf- en wijnpersen, bronnen, molenstenen, water- en graanopslagplaatsen bevestigen dit. De archeoloog Bellarmino Bagatti schatte dat het Bijbelse Nazareth een omvang had van 4 hectare en tussen de 200 en 400 inwoners telde.
Dat Natanaël vroeg: “Kan daar iets goeds vandaan komen?”(Joh. 1:46), duidt erop dat de stad weinig aanzien genoot in de tijd van Jezus. In de vroege tijden waren er geen belangrijke wegen in de buurt. In het OT wordt de plaats niet genoemd.
Zippora
Zes kilometer ten noorden van de kleine stad Nazareth lag Zippori, ook wel Sepphoris genoemd. Na de dood van koning Herodes de Grote, in 4 voor Christus, kwam de Joodse bevolking daar in opstand. Het Romeinse leger onder commandant Varus versloeg de rebellen. De Romeinen verkochten de Joden als slaven. Herodes Antipas, die regeerde in de tijd van Jezus, herbouwde Zippori echter. Het ligt voor de hand dat Jozef als timmerman veel werk had in die grote stad naast zijn dorpje.
Nazareth kende een Joods-orthodoxe bevolking in de tijd van Jezus. Hij groeide hier op, samen met zijn vier broers en zusters (vergelijk Mat 13:55). Zijn prediking stuitte op verzet, en Jezus vestigt zich later in Kafarnaüm. De route naar Kafarnaüm was 48 kilometer – te lang voor een dag. Mogelijk trok hij eerst naar Zippori en Kana ten noorden van Nazareth en vandaar via Arbela, Gennesaret naar de noordzijde van het Meer van Galilea.
Kerken
Vandaag is Nazareth een drukke plaats met 65.000 Arabische inwoners. Ten oosten ervan ligt het Joodse Nazareth Illit met ruim 50.000 inwoners. Op de In het centrum liggen verschillende kerken, die volgens christelijke tradities gebouwd zijn op plaatsen waar belangrijke Bijbelse gebeurtenissen plaatsvonden. De bekendste is ongetwijfeld de Basiliek van de Annunciatie (Aankondiging). Deze kerk werd in de jaren 1955-1969 neergezet op de fundamenten van een kruisvaarderskerk. De kerk uit 1730 die hier stond werd helemaal afgebroken en archeoloog Bagatti leidde daar een uitgebreid archeologisch onderzoek.
Andere bekende kerken in Nazareth zijn de Kerk van St. Jozef, waar Jozef zijn werkplaats zou hebben gehad, de Gabriël Kerk, op de plaats waar volgens de Grieks-orthodoxe traditie Gabriël aan Maria verscheen, en de Synagoge Kerk, waar Jezus zou hebben onderwezen.
Nazareth Village
In de buurt van de kerken ligt ‘Nazareth Village’. Dat is een door protestanten aangelegde reconstructie van het Nazareth uit de Bijbelse tijd op grond van wetenschappelijke gegevens. In het dorpje kunnen bezoekers zien hoe het leven eruit zag in de tijd van Jezus. We zien er een synagoge, een timmermanswerkplaats, een wachttoren, een wijnpers, een dorsvloer en nog veel meer. Personen in traditionele kledij voeren oude ambachten uit.
Bijbehorende Bijbeltekst:
“Ze sprongen op en dreven hem de stad uit, naar de rand van de berg waarop hun stad gebouwd was om hem in de afgrond te storten.” Lucas 4:29, NBV
(Dit artikel verscheen eerder ook in Israël Aktueel in de serie Bijbelse geografie en archeologie.)
Nenhum comentário:
Postar um comentário